Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 18-03-16
Het plan is ...

In 1988 maakte ik een klein werk op doek (35-30 cm) met een brede, heldergele rand. Op een mat-witte ondergrond stond het woord KERN; in kapitalen had ik de letters steeds een kwartslag gedraaid waardoor het woord in de rondte om een denkbeeldig middelpunt was geplaatst. Henk van Vlerken van mijn toenmalige Galerie Drie05 vond het meteen een bijzonder werk en plaatste de afbeelding op de uitnodigingskaart. Zelf vond ik het gebruik van tekst eigenlijk heel gewoon en vanzelfsprekend bij mijn benadering van beelden en ideeŽn. Dat het inhoudelijk ook meteen het wezen van mijn werk raakte, had ikzelf geheel niet door.

Om inzicht te krijgen in de wereld om me heen, vind ik het fijn notities te maken en heel summier afzonderlijke aantekeningen in woord en beeld op papier te zetten. Ik merk dat het niet zozeer "het begrijpen" betreft, maar veel meer het onderzoeken. Misschien is ondervinden een nog beter woord. Een ondervinding die al meteen bij de eerste streep, bij het eerste woord aan verandering onderhevig is. Het wordt van mij; mijn onderzoek, mijn plan, mijn ding.

In de woonkamer van mijn ouderlijk huis hangt een groot werk dat mijn vader vroeger heeft gemaakt van houtfineer. Als ik het goed begrijp, heeft hij de afbeelding niet zelf bedacht, maar de complexe invulling met verschillende tinten houtfineer en de ambachtelijke verlijming, spreken iedere keer weer tot mijn verbeelding en maken het stuk tot zijn werk.

Met wat fijn snij-werk in papier heb ik een doosje gemaakt. Voor pap.


Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)

Het plan is


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits before