Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 06-05-16

Als me gevraagd wordt waarom ik iets heb gemaakt, kan ik daar vaak (ook voor mezelf) geen bevredigend antwoord op geven. Wel kan ik iets vertellen over het proces; waarmee begon ik, wat gebeurde er vervolgens met het beeld, wanneer veranderde wat en waar ben ik uiteindelijk terecht gekomen. Niet zelden loopt het spaak tijdens de rit; de dingen werken op papier of doek/board niet zoals ik ze in mijn hoofd heb.

In 1986 verliet ik voortijdig de Kunstacademie in Maastricht. Uiteraard omdat ik het beter kon, maar toch vooral omdat ik het anders wilde. Zelf doen. Ik heb heel vaak uit moeten leggen waarom ik zo jong zonder diploma in die totaal onbekende kunstwereld aan de slag wilde. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat "het anders willen doen, het op mijn eigen manier willen doen", vooral een gevoel was. Zoals het ook een gevoel was dat ik op de verkeerde plek zat. Mijn uitleg bestond dan ook grotendeels uit het afwijzen van het vakgericht academisch stelsel, zoals dat toendertijd in Maastricht onderwezen werd.
Mijn leeftijd zal daarbij zeker een rol hebben gespeeld, evenals mijn onwetendheid. Maar het gevoel dat ik het zelf moet doen, dat ik het zelf moet ontdekken en dat ik het zelf ook daadwerkelijk beter kan, heeft mij nooit verlaten.

Maar het waarom is daarmee niet beantwoord. Na 30 jaar tekenen, schrijven, schilderen, beeldhouwen en knutselen, kan ik nog steeds geen eenduidig "waarom" aangeven.
Met het verstrijken van de jaren moet ik aanvaarden dat ik daar waarschijnlijk ook niet uit ga komen. Zo is het gehele proces steeds meer een "vinden", dan een "zoeken" geworden. De ruimte die ik mezelf gun is groter, waarmee ook de acceptatie dat dingen mislukken. Hoe meer ik de tekortkomingen van mezelf en de wereld om me heen kan accepteren, hoe meer het "mijn beeldtaal" gaat worden. En verder gewoon vertrouwen op het moment.

Misschien is het waarom ook maar een gevoel.
Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)

Van hetzelfde

"Van hetzelfde"
2014
potlood-papier
32-25 cmReacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits