Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 16-02-18

Pieken op het juiste moment. Alle kenners hebben er de mond vol van, dezer dagen op de Nederlandse TV tijdens de Winterspelen in Zuid-Korea. Als topsporter is je werkzame leven sowieso al erg kort; moet je in die beperkte periode met allerhande schema's, voedingslijnen, rustperioden en piekmomenten datgene waar je gewoon buitengewoon goed in bent en wat je dolgraag dagelijks doet, geheel gaan kanaliseren tot het moment waarop je begeleidingsteam heeft bepaald dat je gaat exploderen. Een toptijd neerzetten in je trainingsperiode is, behalve voor je zelfvertrouwen, derhalve totaal waardeloos. Het moment, de locatie bepaalt de waarde van je prestatie.

Veel van mijn collega-kunstenaars hebben totaal niets met sport. Zaten vroeger altijd als laatste op het bankje tijdens de schoolgym en missen elke vorm van fysieke prestatiedrang. Zit ook niemand op te wachten.

Maar ik heb mezelf meermaals de vraag gesteld wie er überhaupt op allemaal die kunstuitingen zit te wachten. Ook niemand dus. Tot het moment komt, dat iets zichtbaar/hoorbaar wordt. Tot het moment dat je wordt geraakt en een gevoel van herkenning, verrassing of confrontatie ondergaat, die net iets verder gaat dan je dagelijkse ervaringen.

De belangrijkste drijfveer om steeds opnieuw actie te ondernemen, zowel voor de "uitvoerder" als de "ontvanger". Zo nu en dan glipt er iets uit je handen, dat schijnbaar onbedoeld je wezen raakt, tot op je ziel.

Dingen die gebeuren.

"Witness", van Sjaak Korsten is opgenomen in het project "Zonder Hand".
Nadere info: Huis van de Gemeente/ Bibliotheek PanningenWekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Witness


"Witness"
2017
Reliëf - papier
155-90 cm

Sjaak Korsten


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits