Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 16-03-18

Vrijdag j.l. bezocht ik een lezing van Oscar van den Boogaard in de Jan van Eyck Academie te Maastricht. Op een persoonlijke wijze verweefde hij zijn jeugd en verdere loopbaan met zijn onlangs verschenen roman "Kindsoldaat". Als mens, kwam hij in zijn drie kwartier durende verhaal als een nogal verknipt persoon op mij over. Als auteur echter, is het wetenschappelijk waarheidsgehalte van het verhaal van ondergeschikt belang. Het beeld dat de tekst, in dit geval het gesproken woord, opriep, is wat er toe doet. Behalve dat, sprak hier een man, die niet schroomde zijn twijfels en tekortkomingen in zijn eigen identiteit ter sprake te stellen.

Voor de lezing bezocht ik het Bonnefantenmuseum. Op de bovenverdieping trof ik de privéverzameling van Jacques en Miny Defauwes, waaronder een sculptuur van de Duitse kunstenaar Simon Schubert. Een witte kuip contrasteerde wonderbaarlijk mooi met het zorgvuldig gedrapeerde, kanstanjebruin haar. De kuip passerend, ontwaarde ik een verscholen, vrouwelijk lichaam, geheel bedekt. Hoewel het beeld behoorlijk klinisch oogde, kreeg ik toch de neiging het haar terzijde te schuiven en het lichaam bloot te leggen.

Tijdens mijn wandeling van het museum naar de academie, vroeg ik me af waarom ik dacht een vrouwen-figuur onder het haar in de kuip te hebben waargenomen. Ik kon me de exacte vormen onder het weelderig haar al niet meer herinneren.

Het schrijven heeft Van den Boogaard, naar eigen zeggen, de ruimte gegeven de wereld hernieuwd te zien. Ook zijn periode als galeriehouder heeft er toe bijgedragen met een nieuwsgierige blik op het topje van de golf vooruit te kijken. Maar het meest wezenlijke van zijn betoog, blijft voor mij zijn constatering dat je als lezer of toeschouwer je eigen beeld mag creëren. Zijn redding.

Voor even is de wereld er alleen, in je hoofd.Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Simon Schubert

Simon Schubert

"Zonder Titel"
2000
mixed media

Info Tentoonstelling Bonnefantenmuseum


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits