Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 04-05-18

Kaltenbach, een jaar of tien geleden. We zaten met zijn zessen aan de ontbijttafel in de restauratie van ons hotel, toen hij, een buschauffeur, "zijn zinnetje" nog maar eens herhaalde: "Je weet het niet". De toon en blik in zijn ogen verraadde de ernst van zijn zin.

Ergens tussen vertrouwen en hoop, nestelt zicht het geloof als houvast voor de dingen die je echt niet weet. En dat zijn er nogal wat. Voor sommigen brengt geloof ook rust als het hoofd op hol slaat, in paniek raakt of net dat beetje teveel aan pech op zijn weg moet verwerken.

Pas echt penibel wordt het, als je jezelf niet (meer) gelooft.

Wekelijks staat een "diepte-interview" in de krant waaraan, in een blokje erboven, een vaste rubriek met kernvragen is toegevoegd. En daarvan luidt: "Gelooft u in God?" Op een enkeling na, gelooft bijna niemand in God, maar wel dat er "iets" bestaat. Wat volgt is een wazige theorie met de conclusie dat het toch ook niet zomaar op kan houden.

"Je weet het niet". Ik zie hem nog zitten met zijn grijze ringbaardje naast zijn vrouw aan ons ontbijttafeltje in Kaltenbach, Oostenrijk.
Met hetzelfde gemak berust je in je eindigheid en zoekt voor die tijd naar al dat wat je echt nog niet weet, maar waarvan je wel iets meer zou willen weten.



Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Je weet het niet

"Je weet het niet"
2018
potlood-papier
32,5-25 cm


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits