Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 11-05-18
Optical Glade 1

Veertien jaar ben ik, als ik de eerste keer Zaal Vios in Beringe binnenstap voor mijn eerste instuif, waar enkele locale ouders een oogje in het zeil houden aangaande het (overmatig)  alcoholgebruik, voor zover mogelijk. Ik herinner me "Black Betty" van RamJam en natuurlijk "Paradise by the dashboard light" van Meatloaf. Maar bovenal zie ik op de achterwand van het zaaltje een diaprojectie (?) met bewegende bubbels in felle discokleuren onophoudelijk van vorm en tint veranderen. Ook zonder bier, waan ik me meteen in een wereld die nu eindelijk echt kan beginnen.

Je bent sinds enkele maanden werkzaam op een nieuwe afdeling bij Zorginstelling Savelberg als ik op Paaszondag met jou en de bewoners een kop koffie kom drinken. Vrijwel iedereen geeft me een hand en van één van de jongens krijg ik al na enkele minuten een nekmassage. Alleen Piet houdt bewust wat afstand en werkt met het nodige geknoei zijn boterham met gekleurde hagelslag naar binnen. Hij bromt behoorlijk op personeel en medebewoners, mij ondertussen opvallend goed in de gaten houdend. Voor ik vertrek, heeft hij de woonkamer met een zuinig handje verlaten.
Nog elke week moet ik de groeten hebben, van Piet dus.

Vrijdag jl. bezochten we het Bonnefantenmuseum en voor we de pas geopende solo van Melanie Bonjano bekeken, lieten we ons samen achterover vallen in de zitzakken om het werk "Optical Glade" (muurschildering, 2017) van Stanley Donwood te ondergaan. Heerlijk om helemaal ontspannen met mijn armen achter mijn hoofd het beeld met monotone geluiden binnen te laten komen. Meditatief, ware het niet dat het felle buitenlicht me steeds deed beseffen dat ik er wel degelijk was.

"Hier zou ik met mijn bewoners naar toe moeten", liet je je indachtig ontvallen.
Hoewel de muurschildering staat als een huis, waande ik me weer in een wereld, die nu eindelijk wel eens echt mocht beginnen.Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Optical Glade 2

"Optical Glade" (detail)
Stanley Donwood
2017
Muurschildering


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits