Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 01-06-18
Neo Rauch detail

detail Neo Rauch

Mocht je nog ergens een gaatje in je agenda hebben aanstaande weekend; op naar Museum De Fundatie in Zwolle waar t/m zondag 3 juni een prachtige overzichtstentoonstelling, getiteld "Dromos" van Neo Rauch is samengesteld.
Er zijn 65 werken verzameld, waarbij hoofdzakelijk gekozen is voor olie op doek. Veel aandacht voor zijn grote doeken die prachtig overzichtelijk zijn gehangen. Gelukkig geen overdaad.

In mijn hoofd schaarde ik Rauch als Duits kunstenaar uit Leipzig al meteen onder de grote expressieve, naoorlogse schilders als Lupertz, Kippenberger, Polke en Basalitz. Maar Neo Rauch is van een latere generatie, veel meer een "verhaler", maar vooral een geweldige schilder die op wonderbaarlijke wijze zijn vertellingen in figuratieve en abstracte-geometrische wijze vertaald.

Ik zit op de middelbare school als ik op een verloren middag het Cultureel Centrum in Venlo binnenwandel waar op dat moment een tentoonstelling van Roger Raveel getoond wordt. Nooit gezien, nooit van gehoord. Door zijn herkenbare beelden stap ik gemakkelijk in zijn werk, maar zijn vreemde, abstracte kaders zetten me toch op het verkeerde been. Terug in de bus, weet ik niet of ik het mooi moet vinden. Het blijft wel nog dagen hangen in mijn hoofd.

In Zwolle merk ik wederom niet zozeer te worden gegrepen door het figuratieve verhaal met al zijn symboliek, maar veel meer te vallen voor de wijze waarop Rauch met zijn vlakken, zijn kleurgebruik en zijn soms decoratieve invulling omgaat. De schilder komt los van zijn verhaal, laat zijn doel varen en reageert op wat zijn hand veroorzaakt.

Een schilder die meer laat zien dan je ziet.Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Neo Rauch overzicht

Zaaloverzicht Neo Rauch
Museum De Fundatie
Zwolle
mei 2018


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits