Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 08-06-18

In het geheel verduisterde "popzaaltje" van De Cacaofabriek (Helmond) schuifelt op vrijdag 1 juni 2018 om 20.35 uur Reinbert de Leeuw vanachter de coulissen over het podium naar de scherp uitgelichte vleugel en neemt na een korte buiging plaats op de kruk.
Hij is langer dan ik me had voorgesteld. Een rijzige gestalte met sluik, halflang wit haar in een veel te groot zwart pak. Zijn aarzelende gang op het donkere podium verraadt zijn leeftijd (79), maakt hem kwetsbaar, maar brengt ook de nodige spanning.

Centraal boven De Leeuw bestrijkt een bundel fel, wit licht de musicus en zijn instrument. Zijn geplooide, zwarte colbert valt ver over zijn schouder, zijn knokige pols lijkt door zijn ruime mouw nog fragieler. Tot hij begint te spelen en zijn ranke, eindeloos lange vingers over de toetsen laat lopen. De kracht en overtuiging die zijn spel teweeg brengt, maakt van een aftands wit spook, een beladen en energiek mens van vlees en bloed dat voelbaar elke noot tot in zijn tenen wil ondergaan.

Op je kantoor luister je vanachter de tekentafel naar wat de "gettoblaster" via de radio ten gehore brengt. Een typisch jaren tachtig stereo-apparaat met een dubbel cassettedeck. Je hebt alleen nog geen bandjes.
Ik ben via de Franse impressionist en reclametekenaar Toulouse-Lautrec bij Erik Satie terecht gekomen. En helemaal gevallen voor de uitvoeringen van Reinbert de Leeuw.
Snel naar de Bieb en opnemen maar!
Na enkele dagen vraag je me een kopie te maken en zodoende staat alles ook bij jou op BasF Chrome C-90.

In Helmond komt alles samen. Deze live uitvoering overstijgt mijn verwachtingen en ik ervaar hoe mooi en diep je deze zo uiterst summiere stukken kunt laten klinken. Maar wellicht geniet ik des te meer van het moment dat ik je leeftijdsgenoot voor je kopiŽerde, dat je opmerkte wat ik zelf had ontdekt, dat ik je deelgenoot kon maken van mijn wereld.

Dat, wat we samen hadden, voor even.Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Reibert speelt SatieReacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits