Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 15-06-18

In 2007 maakte ik een sculptuur uit Belgisch hardsteen. Kocht een 400 kg zware rechthoekige blok en begon met slijptol, hamer en beitels mijn amorfe vorm uit de steen te hakken, te polijsten en te voorzien van de letters L.U.S.T. Daarvoor had ik al verschillende sculpturen in hout gemaakt met steeds dezelfde amorfe vormen. Beeldelementen ("mijn" vormen) die jaren daarvoor al door mijn tekeningen en schilderijen dwaalden, zonder dat ik precies wist waarom. Wellicht daarom.

Vanmiddag luisterde ik naar een herhaling van een recent uitgezonden interview met Hub Dautzenberg over zijn onlangs verschenen boek "Ik bestaat uit twee letters". Een boek waaraan hij exact een jaar, dagelijks heeft gewerkt. Lopende het interview noemt hij zichzelf in dit proces een "ik-schrijver", iets wat hij voorheen niet gewoon was.
Terwijl het interview rustig voortkabbelt, blijft mijn geest hangen bij het woord "ik-schrijver". Mooi woord.
Ben ik een "ik-schrijver"?

Zijn het "mijn" beelden, ben ik een "ik-schilder", een "ik-sculpturist"? Ik vraag me af of het überhaupt anders kan. Het verhaal of beeld kan natuurlijk eenvoudig in een andere persoon of vorm gegoten worden, maar kun je jezelf daarin wegcijferen. Een soort "blanco-ik" achter de schermen?

Tegen de avond wandel ik met Laika door het veld als we langs het pad wat gedumpt, grof vuil ontwaren, tussen het hoge gras in een droogstaande beek. Een donkere pot en een houten slee.
Ik plaats beide voorwerpen op de ernaast staande weipaal en op deze prachtige, zwoele lente avond verschijnt een mooie sculptuur in het groene landschap. Ik besluit het te laten staan, terwijl mijn gedachten vrijwel onmiddellijk afdwalen naar de sculpturen van Carel Visser. Thuisgekomen zoek ik in de collectie van Boijmans zijn werk en kom bij enkele schitterende beelden, zoals "Dier" (1983) en "Glasrivier" (1985).

Nog steeds weet ik niet of ik nu een "ik-beeldmaker" ben of niet.
Maar dat mijn sculptuur van deze avond er morgen nog staat, waag ik te betwijfelen.


Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Grof vuil

Ik-Sculptuur
2018
hout, aardewerk, metaal, touw
150-110-45 cmReacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits