Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 29-06-18

Het voorjaar openbaart zich in onze achtertuin met een vrolijk gekwetter van allerlei klein gevogelte in de beukenhaag. Huismussen, mezen, roodborstjes etc. vliegen drukdoende af en aan met takjes, veertjes en voer om hun kroost te onderhouden. In de kamperfoelie, grenzend aan ons afdak, nestelt elk jaar een tortelduif om 2 kuikens uit te broeden en op het gazon wipt regelmatig een ekster of kauw om wat insecten of wormen op te pikken. Daarmee houdt mijn kennis van vogels eigenlijk ook wel op.

Mijn schoonvader had een kooitje aan zijn garage hangen, waarin een kauw driftig op en neer wipte. Met veel geduld (en voer) werd het beestje getemd om tot een soort huisdier te worden gevormd. Heeft ook wel wat; zo vrij als een vogel rond te vliegen, maar op afroep toch afdalen en bij het baasje op de schouder neerstrijken.
Tot het beestje niet meer terugkwam.

Moet je verstand van vogels hebben om ze te kunnen temmen, om ze te kunnen begrijpen? Hoe wordt je een vogelaar?
Bij het zien van het woord "vogelaar" bekruipt me altijd een wat ongemakkelijk gevoel. Er kleeft iets geheimzinnigs, iets stiekems aan het woord, terwijl de persoon gewoon een vogelliefhebber is: "Iemand die zich uit liefhebberij bezighoudt met het observeren van vogels; ornitholoog". Ornitoloog, ik geef toe (puur gevoelsmatig), geeft toch wat meer distantie.

Ondanks het mooie vorjaar en de warme zomervooruitzichten de komende maand, is ook het leven van een vogel eindig. En wellicht is het dan helemaal niet verkeerd, je rustig in de berm van de landweg te vleien, de vleugels te sluiten, pootjes te laten hangen en met het kopje opzij je laatste adem uit te blazen.


Klaar.


Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Kauw

Kauw.
25-06-18Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits