Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 06-07-18

Zo meteen, na mijn koffiepauze rond 15.00 uur, ruim ik mijn spullen op en ga een heerlijk rondje fietsen langs het kanaal van Nederweert tot Wessem om daar de Maasbrug naar Maasbracht te nemen en via Linne, de fietsbrug en de Maasroute naar Kessel, weer huiswaarts te keren. Prachtig zonnetje en niet teveel wind. Rustig beginnen.

Want hoezeer ik ook probeer mijn ritjes te doseren; binnen de kortste keren zit ik zo lekker in mijn ritme, dat tijd en snelheid belangrijker worden dan het zomerse landschap. Zo gaat dat nu eenmaal. Als ik thuiskom, kan ik meteen zien in hoeverre mijn tocht kan concurreren met mijn eerdere ritten. Afstand en tijd staan nooit op zich; ze worden pas bepalend ten opzichte van eerdere metingen.

Vanaf de lagere school wordt er concreet en inzichtelijk verschil gemaakt in het menselijk presteren. Ik heb me altijd afgevraagd hoe het zou zijn om zelf die test, dat proefwerk of examen te mogen samenstellen. De meest eenvoudige manier is gebruik te maken van eerdere proeven en resultaten. Maar je zou je eigenlijk moeten afvragen wat de ondervraagde zou moeten beheersen. Dan is een schriftelijke test bijvoorbeeld lang niet altijd de beste oplossing. En in hoeverre stimuleer je de kandidaten om zelfstandig oplossingen te bedenken, in plaats van de "oplossingen" langs een meetlat van uitkomsten en protocollen te leggen?


Hoe hard ik ga fietsen, bepaal ik zelf. Wat het waard is ook.


Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Geel is een banaan

"Geel is een banaan"
2018
potlood-aquarel-papier
32,5-25 cm


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits