Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 20-07-18

Nogal wat dorpjes in Brabant en Limburg hadden tot voor kort aan de rand van de bebouwing een oudijzerboer. Van Moorsel is de man die een paar honderd meter bij ons vandaan zijn handel in alles wat los en vast zat, bestierde. Een kleine, tandeloze en zeer onverzorgde bejaarde grijsaard, die behalve een voetbalveld aan oudijzer en grof vuil ook een pony onderhield, schuin tegenover zijn huis. Dat had hij beter niet kunnen doen.

In het dorp waar ik opgroeide, was de familie Raaijmakers, het zwarte schaap. Het uitwonen van verschillende huizen, aangewezen door de gemeente, was een bijzondere bezigheid van dit gezelschap. Terwijl de oudste kinderen uitwaaide over verschillende lokale woonwagenkampjes, bleef de familie zich schijnbaar eindeloos uitbreiden. Om in hun onderhoud te kunnen voorzien, verschoof het accent van oud-ijzer naar andere vormen van geldinning.

Evenals het woonwagenkamp, verdwijnt de oudijzer handel op kleine schaal langzaam maar zeker uit het straatbeeld. Van Moorsel, ik schat hem rond de tachtig, werd ruim een half jaar geleden geplet door een enorme baal hooi, toen hij zijn pony wilde bijvoeren. Enkele dagen hospitaal konden niet voorkomen dat hij overleed aan complicaties.

Momenteel wordt zijn handel geruimd. Vrachtwagens rijden af en aan en als aan het einde van de dag het perceel wordt gebarricadeerd met een verroeste bus bij de oprit, rest de macabere blik van een afgezet autokerkhof.

Een "schoongrondverklaring", zal hier wel even op zich laten wachten.Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Van Morsel

Voormalig oudijzerhandel Van Moorsel
juli 2018


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits