Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 17-08-18

Luang Prabang achter me latend, fiets ik stroomopwaarts de Mekong River volgend, langs tal van kleinschalige industriŽle werkplaatsen, autogroothandels, het stedelijk hospitaal, de stadsuniversiteit en vele, vele eet-drink-prullaria-handeltjes, langzaam het buitengebied in. Nog net voor het verlaten van de bedrijvigheid, doemen enorme zuilen op uit het junglegebergte rechts en het bruisende, modderbruine water van de rivier links.

Afgedekt achter een enorm zeil voor de berg, schuilt een tunnel, welke straks via een hypermoderne spoorlijn over de rivier, Bangkok (Thailand) aan het Chinese rijk zal verbinden. Dwars door Laos.

Werkgelegenheid voor de lokale bevolking, levert het niet op. De Chinezen plaatsen een kampement, waar zowel materiaal, machinerie als personeel (volgens de lokale bevolking hier, hoofdzakelijk armzalige lui uit de Filipijnen, Myanmar en Sri Lanka) de uitvoering op zich gaan nemen.

Wie betaalt, bepaalt!

Ongetwijfeld zal Laos ook wel wat duiten ontvangen voor deze megaoperatie dwars door het onhergbergzame landschap, maar het is zeer te betwijfelen of dat straks ook voor de locals voelbaar wordt. Afgezien van enkele ondernemers, ontwikkelaars en investeerders, rijden hier alleen "high-classified-government-employees" in "four-wheel-drive-SUV-Luxuries" door de stad. "In-between-cars" bestaan niet. Het voetvolk verplaatst zich massaal per motorbike, fietsen doen alleen toeristen (€ 5,00 per dag voor een heuse mountainbike|). De happy few die zich binnen "de partij" hebben weten op te werken, zweven in hun Toyota Hillux over het deplorabele asfalt, dat soms meer gaten dan wegdek bestrijkt.

Een prachtig land, maar een speelbal, waar de massa slechts kan hopen op een beetje betrokkenheid van de buitenwacht.


Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
China Railway in progress

China Railway in progress.
Luang Prabang, aug. 2018


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits