Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 24-08-18

Ruim vier weken Singapore, Vientiane en Luang Prabang heb ik er inmiddels opzitten. Zaterdag 25 augustus land ik weer op Schiphol, terug in ons keurig georganiseerde landje. Weg van de prachtige jungle langs de Mekong River, de vele tempels, het straatarme volk, de hectiek in het verkeer, het Lao-food en mijn o, zo ijverige academie-studenten. De verschillen zijn immens, maar toch…

Hoewel de bureaucratie nog welig tiert, heeft ook hier de zogenaamde “free-market” zijn intrede gedaan. Wat betekent dat de ondernemende mensen meer ruimte krijgen om “bedrijfsmatig” hun zaakjes te regelen en zodoende ook (financieel) minder afhankelijk zijn van overheid en/of familie. Vergelijkbaar met China, maar alles staat hier nog duidelijk in de kinderschoenen.

Daarbij weigert de overheid echt te investeren in beter onderwijs; teveel slimme mensen, is alleen maar lastig. Toch neemt hand over hand de jongere generatie het heft steeds meer in eigen hand. Zeker in de steden broeit het van plannen en dromen van deze twintigers die al serverende hun Highschool en Bachelor studies financieren en onderwijl druk bezig zijn contact te maken met de westerse toeristen om zodoende hun Engelse taal te oefenen.

Tegelijkertijd herken ik in hun Boeddhistische geloof de, in ons land inmiddels geheel verdwenen, seminarie van het Rooms Katholieke geloof. Waar ruim 50 jaar geleden een van de oudere zonen van het gezin de kans kreeg om via de kerk (betaalbaar) te leren, groeien hier nog steeds duizenden kinderen op bij tempels en Boeddhistische monniken. Vaak kinderen van het platteland die hiermee hun enige kans op studie verkrijgen.
Herkenbaar aan hun felgekleurde oranje gewaden en hun kale hoofdjes, een graag gezien straatbeeld voor de vele backpackers en andere toeristen die hier voorbij trekken.

Nog een hele weg te gaan, voor een volk dat van ver moet komen.
Maar soms is een sprong in het diepe wel de moeite waard.


Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Jump

"Jump"
Augustus 2018
Mekong River, Luang Prabang
LaosReacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits