Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 26-10-18

Achter de duinen, nabij een kleine jachthaven steekt het Arken Museum haar boeg fier landinwaarts. Gelegen aan de Oostzee, vijftien kilometer ten zuiden van Kopenhagen, resideert het moderne gebouw in een oase van rust. Het schiereiland is enkel aan de noord- en zuidzijde met gemotoriseerd verkeer bereikbaar, het overige deel is via duinpaden en strandwandelingen te bezichtigen.

Ook Van Gogh was een fervent wandelaar. Van 1 september tot 20 januari zijn 28 schilderijen en 15 tekeningen van hem te bezichtigen in het Museum. Met natuurlijk de nodige tekst en uitleg. De drukte verraadt het bijzondere karakter van deze samenstelling alsmede de uitzonderlijke uitlenen van onder meer het Kröller-Müller Museum.

Kunst verworden tot een lucratieve attractie. Om te bekijken, maar zeker ook om uit te lenen, want dat musea behoorlijk wat inkomsten genereren door hun vaste collectie met grote regelmaat “all over the world” uit te lenen, maakt het collectioneren tot een aantrekkelijke bezigheid.

Behalve de werken van Van Gogh, bekijken we verder een uitgebreide presentatie van de Deense schilder J.F. Willumsen en een prachtige opstelling, getiteld “Vocabulary of solitude” (2014) van de Zwitser Ugo Rondinon.
Als we na afloop in de kleine haven nog zitten na te borrelen, bijna 1000 kilometer van huis, blijkt alles wat weg was, weer zo nabij.


Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Arken Museum

ZUIDERLUCHT

onafhankelijk maandblad voor
Kunst en Cultuur in
Zuid-Nederland en Vlaanderen
publiceert elke maand
een recente BITS

Arken Museum Kopenhagen
16-10-2018Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits