Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 16-11-18

Samen keken ze naar enkele afbeeldingen van geschminkte gezichten op haar mobiel. Er viel een korte stilte, voordat de één de ander complimenteerde, maar..... Het was weliswaar een mooi eigen ontwerp, doch de moeilijkheidsgraad bleek wat aan de lage kant. Dit zou een ander ook kunnen. In no-time verdampte gepaste trots in een gapend gat van teleurstelling. Stilte.

Ik zat ernaast, maar heb geleerd mijn mond te houden.

Onlangs zag ik het laatste deel van een Nederlandse serie over de "80-jarige oorlog". Prachtig om hernieuwd kennis te nemen van het prille begin van De Republiek der Nederlanden. De barbaarse veroveringen van de alom geroemde Watergeuzen, de koninklijke intriges en de almaar voortdurende veldslagen in Brabant, Gelderland en Limburg terwijl Holland triomfantelijk glorieerde in de Gouden Eeuw. Innemende portretten, kaarten en muurschilderingen van gelauwerde krijgsmannen, koningsgezinden en stadhouders in gedetailleerde afbeeldingen van "onze" historie.

Maar geen enkel doek van Rembrandt of Hals. Onderzoekend en eigenzinnig als ze waren, vallen ze buiten het ambachtelijk raam van de geschiedschrijving. Achteraf bepalend voor de grensoverschrijdende exposure van de Gouden Eeuw, past een enkele afbeelding eenvoudigweg niet in de feitelijk verbeelde geschiedschrijving.

Wat er toe doet, doet er niet toe.Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Punnikwerk

ZUIDERLUCHT

onafhankelijk maandblad voor
Kunst en Cultuur in
Zuid-Nederland en Vlaanderen
publiceert elke maand
een recente BITS

Punnikwerk
(work in progres)Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits