Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 18-01-19

Tussen de raam en het bureau stond mijn moeder op een verchroomde driepoot als romp. Een vederlichte paspop naar haar model en maatvoering. De naaimachine flankeerde op het bureau de tafel vol patroontekeningen. In allerhande kleuren en voorzien van cijfers waren de grote vellen bezaaid met lijnen voor het te maken kledingstuk.

Hoewel ik geen idee had van het nog te uit voeren werk, maakte deze werktekeningen een enorme indruk op me. Op een voor mij onnavolgbare wijze was een driedimensionaal object hier in duizelingwekkende precisie in tientallen platte vormen opgedeeld, wat op papier tot een autonoom kunstwerk leidde.

Op uitnodiging maak ik een expo in Kessel (Januari 1991). Een ruimtelijk werk bestaande uit een draad die door een aan mijn leeftijd (26 dan) overeenkomstig aantal ogen aan de wand is geregen.
In de aanpalende ruimte is een lijnenpatroon op de vloer uitgezet waarover ik met twee bevriende kunstenaars beweeg op een getalsmatig opgenomen tonenspel (orgeltje). We dragen een grote lampenkap op ons hoofd.

De reporter van de regionale krant komt de middag voor de opening al langs. Ik leg hem uit wat ik gedaan heb en verklaar wat de afzonderlijke elementen voor mij betekenen. Als ik de volgende dag de krant open sla, staat naast een foto een letterlijke tekst van mijn uitleg.
Goed geluisterd.
Het stukje sluit hij af met “Buiten vind je opeens alles wat je blik kruist mooi”.

Zien, wat er niet is; hoe doe je dat?


Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
werk in voorbereiding

ZUIDERLUCHT

onafhankelijk maandblad voor
Kunst en Cultuur in
Zuid-Nederland en Vlaanderen
publiceert elke maand
een recente BITS

"Wol"
Voorbereidend werk voor de serie
"Over een dag"
2019


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits