Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 15-02-19

Komende vanaf mijn Guesthouse (Indigohouse, Luang Prabang) waar ik een maand verblijf, tref ik helemaal aan het einde, links van de weg het tempelcomplex “Wat Xiengthong” aan. Ondanks de innemende, karakteristieke bouwstijl, valt op deze zonovergoten dag vooral het overdadige bladgoud met al die duizenden glasmozaïeksteentjes, waarmee de gevels en beelden zijn bekleed, me op.

Naderhand dwaal ik nog een uurtje door het oude stadsdeel, dat in zijn geheel tot het UNESCO werelderfgoed behoort. De verstikkende hitte in dit jungleklimaat maakt gedurende het regenseizoen een snelkookpan van dit uniek stukje Laos aan de breed uitdijende Mekong-river.

De geur van de dag, nestelt zich in mijn hoofd.

Venray vier hoog. Als de liftdeur opent, komt een weeïge wolk tot me. We lopen rechtstreeks naar het vertrek met de bruinlederen stoelen waarin je zo meteen een uur of drie aan het infuus zult hangen. De met zorg bediende kop bouillon laat je staan. Langzaam verbleekt je huid. Je vingertoppen kleuren ijzig blauw.

Aan de voet van Mount Phousi schuil ik onder de schaduw van een hoge palm en bedek je huid met bladgoud en fel gekleurd glasmozaïek.


Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
36-luik

ZUIDERLUCHT

onafhankelijk maandblad voor
Kunst en Cultuur in
Zuid-Nederland en Vlaanderen
publiceert elke maand
een recente BITS

"Walking up and down"

Walking up and down Sisavangvong Road
I can smell the view of Mount Phousi
counting steps
at the end I see pure squares of bright colours
your fingers turn blue and icy

2019
oil-board
265 - 265 cm


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits