Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 17-06-16

Zaterdag j.l. zijn we in alle vroegte naar de roeibaan in Tilburg/Hilvarenbeek geweest om een wedstrijd bij te wonen. Onze eerste live-ervaring met deze sport. Wat een enorm gedoe met allemaal die trailers, boten, sporters en supporting teams. Indrukwekkend ook wat een gedrevenheid en beleving onder de deelnemers die behalve hun eigen boterham met banaan, ook het klaarmaken van de boten, het te water dragen (een 8-mans boot is 16 meter lang) en na de race weer stallen op de trailer gezamenlijk verzorgen.

Nadat we de race al fietsende langs de oever hadden gevolgd, zijn we naar Tilburg gereden, o.a. voor een bezoek aan De Pont. Geen idee van het programma, maar het museum an sich is altijd wel een bezoek waard. Gearriveerd rond het middaguur, blijkt er om 15.00 uur een opening van een uitgebreide show van Atelier van Lieshout te zijn. Ook zonder persoonlijke uitnodiging ben ik van harte welkom, dus wandel ik tussen de genodigden die mede onder begeleiding van Joep van Lieshout een pre-view op zijn werk krijgen.

Wat een prachtig contrast met de ochtend; daar waar alles wat mij verbaast rond de roeiwedstrijd door alles en iedereen volkomen gedeeld en daarmee als normaal "van ons allemaal" wordt ervaren, creëert Van Lieshout in De Pont een installatie welke door het genodigde publiek met zichtbare afstand aanschouwd wordt. Nu is het werk van Atelier van Lieshout ook zeer maatschappijkritisch en neemt niet in de laatste plaats de politiek en het establishment op de korrel. Zichtbaar confronterend natuurlijk voor de hier aanwezige genodigden.

Als ik me even aan de drukte onttrek, kom ik bij een al eerder gezien groot werk van Toon Verhoef. Behalve Van Lieshout toont De Pont altijd een wisselend aantal werken uit de vaste collectie. En deze komt precies op het juiste moment. Een week eerder zag ik al wat "kleiner werk" van Verhoef op de Amsterdam Art Fair. Ook prachtig. Maar het moment maakt dat ik enkele minuten volkomen alleen in het museum ben met maar één werk. Adembenemend.

Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)

Toon Verhoef

Toon Verhoef
"Zonder Titel"
2014
olie-acryl-linnen
258-500 cm

meer afbeeldingen Toon Verhoef in Collectie De Pont
nadere info Museum De Pont


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Bits before