Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 24-06-16

Zaterdag j.l. was ik in Luxemburg stad. Vanaf Centraal station nam ik met enkele familieleden de bus naar Mudam, het in 2006 geopende museum voor hedendaagse kunst. Gebouwd op de fundamenten van Fort Thüngen, torent het door architect Ieoh Ming Pei ontworpen museum hoog boven de stad uit.

Kosten noch moeite zijn gespaard om het gebouw vorm te geven, aan te kleden en toch transparant te houden. Op het moment van bezichtiging werd het werk van Wim Delvoye nog opgebouwd (opening 2 juli). Van Yuri Suzuki was een "buizen-installatie" van witte, kunstof leidingen met fel gekleurde, uitlopende toeters te zien. Fris, maar erg oppervlakkig.

De gehele onderverdieping was ingeruimd voor foto- en videowerk van Fiona Tan. Wat ruimte en presentatie kunnen doen!
Een schitterende zwart-wit video op een enorme wand met wuivend duingras, wat verdwaalde naaldbomen en kalm stuwend water. Daarbij een indringend "eilandverhaal". Liggend op de grijze kussens maak ik steeds meer mijn eigen verhaal; tijd zonder einde.
Verder nog enkele projecties op vrij in de ruimte hangende schermen. Tweeluiken en/over mensen. Ook nu weer tergend langzaam.

Een gebouw op een locatie dat kolossaal imponeert met een presentatie in "the basement" van Tan welke me weer helemaal tot mezelf brengt. Waar gaat het ook alweer over?

Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Fiona Tan, Eiland

Fiona Tan
"Eiland"
Video
2008

nadere info Fiona Tan in Mudam
nadere info Mudam Luxemburg


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Bits before