Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 07-06-19

Vorm en betekenis. Eenduidig als het een verkeersbord of de te volgen nooduitgang betreft. Lastiger als het specifieke tekens voor een kleine doelgroep aangaat, zoals werktekeningen van printplaten. Maar daarmee absoluut beeldend niet minder interessant, zoals ook de patroontekeningen in mijn moeders naaikamertje nog uitdagend in mijn geheugen liggen.

Waar ruimte is voor interpretatie, voor betekenisgeving maar vooral voor fantasie, wordt vorm meer dan alleen de buitenkant. Toch blijven kleur, materiaal, contrast en omgeving bepalend voor de aanzet tot meer dan alleen het zichtbare.

In het Centraal Museum te Utrecht zag ik een prachtige tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenares Jessica Stockholder. Met haar sculpturen en assemblages, al dan niet autonoom of juist voor deze expo in deze ruimte gemaakt, weet ze mijn blik te vangen. Juist door vorm en materiaal zo zichzelf te laten zijn en niet te vervallen in symboliek en diepgaande psychologische verhaallijnen achter het beeld, blijft het beeld wat het is. Vorm en materie.

Mijn hersens doen de rest.

Jessica Stockholder: Stuff Matters
Centraal Museum UtrechtWekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Jessica Stockholder

ZUIDERLUCHT

onafhankelijk maandblad voor
Kunst en Cultuur in
Zuid-Nederland en Vlaanderen
publiceert elke maand
een recente BITS

"Decals Roam to move"
2015
8 holle deurpanelen, vinyl,
ijzerwaren, boombast, koperafdichting,
kurkfineer, foto, acrylverf, schaapsvel,
rol draad, gegalvaniseerd auto-onderdeel,
plexiglas, houtfineer

Jessica Stockholder


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits