Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 02-08-19

Het is al donker als ik met Pane het pad van Mount Phousi beklim naar de top, terwijl hij de onregelmatige “trappen” met zijn mobieltje bijlicht. Overdag betaal je hier een Euro entree; zodra het donker wordt, is het geheel onverlichte traject gratis, wat later “on top” te merken is aan legio jongeren die boven heerlijk zitten te chillen. Onderweg vertelt Pane, een van mijn eerdere deelnemers aan de classes die ik hier geef, over zijn dromen van Europa, er ooit eens te komen en dan zeker ook “Amsterdam, the captal city of Italy, you know where all these boats go in the middle of the city”, te bezoeken. Voorzichtig probeer ik hem duidelijk te maken dat hij waarschijnlijk Venetië bedoelt, maar onverstoorbaar ratelt hij door dat hij toch echt Amsterdam in Italy gaat bezoeken.

Ik geef mijn classes aan 10 kunstacademiestudenten in een Primary School (vergelijkbaar met onze lagere school) omdat de kinderen nu vakantie hebben en we 2 lokalen voor een prikkie kunnen huren. Aangekomen blijkt het gehele gebouw bezet voor allerlei bijscholingsgroepen die het waarschijnlijk ook allemaal voor weinig geld kunnen gebruiken. Alles en iedereen houdt elkaar overeind in een land als Laos.

Aan de wand hangen middelgrote kaarten en afbeeldingen van het menselijk lichaam, de omringende landen en hun vlaggen en uiteraard een aantal geografische kaarten van Laos en omgeving.
Maar in tegenstelling tot wat ik gewend ben, ontbreekt Europa, het Westen of The States in het geheel. Laos, Azië en ook Afrika zijn als continenten in kaart gebracht. De rest moet het doen met de gezamenlijke wereldkaart.

Na mijn eerste dag met de groep “bespreken” we het werk dat ze maakten. Enkelen zijn het Engels een beetje meester dus het vergt nogal wat tijd (en energie van een tweetal deelnemers/vertalers) om steeds het Lao te vertalen zodat ook ik kan deelnemen aan het gesprek.
Maar ook hier verandert de wereld; twee jongens zijn op Chinese les, dus de uitleg zou ook in het Chinees kunnen.

We’re all living in the middle of nowhere.


Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)

ZUIDERLUCHT

onafhankelijk maandblad voor
Kunst en Cultuur in
Zuid-Nederland en Vlaanderen
publiceert elke maand
een recente BITS

Achterwand klaslokaal
Primary School
Luang Prabang, Laos
Juli 2019Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits