Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 09-08-19

Nadat ik mijn gehuurde mountainbike heb opgepikt, vlakbij mijn hotel, fiets ik gehelmd en wel het centrum van Luang Prabang uit richting de Big Water Falls, een tochtje van ruim 60 kilometer in het bergachtige junglegebied op mijn vrije zaterdag. Als een minuutje later een Australisch/Colombiaanse man naast me komt fietsen met de vraag waar ik naartoe ga, besluiten we meteen de tocht samen te doen. Hij, Pablo, blijkt al snel een fervent racefietser, hier voor een week aan het werk, maar geheel voorzien van alle fietsbenodigdheden, inclusief “klikpedaalschoenen” en Garmin fietsnavigatie.

Het wordt een boeiende tocht, met natuurlijk Bernal als recent Tourwinnaar, het gesprek van de dag. “You can’t believe how happy I was on Sunday, Bernal finally crossing the finish”. Werkzaam als accountant voor “Exo-Travel” (soort groothandel voor reisbureaus), is hij nu bijna 3 jaar gestationeerd in Bangkok. Naast o.a. Melbourne en Singapore, staat ook Lagos (Nigeria) op de lijst van steden waar hij gewoond/gewerkt heeft.
Maar behalve een vlotte babbel, heeft hij ook een geweldige conditie. Tijdens de rit heb ik mijn zuurstof meer dan nodig om hem, met name opwaarts, bij te houden. Laat maar kletsen, ik fiets wel, denk ik steeds. Het wordt een pittige maar geweldige rit, waarna we bij terugkomst meteen afspreken elkaar die avond op terras te treffen.

Daar vertelt hij over racefietsen in Bangkok city. Gewoon niet te doen. Veel te druk en bovendien veel te agressief rijgedrag, dus nemen hij en zijn clubje altijd hun fietsen mee, een kilometer of 30 uit het centrum, om daar hun tochten te doen. Zoals op deze dag in Luang Prabang ook meermaals geschiedde, steekt er altijd wel een keer een zwerfhond de weg over. “When we cycle with our club and a dog is crossing, everybody starts screaming: Don’t split the dog”. Wat betekent dat iedereen de hond aan dezelfde zijde moet passeren om te voorkomen dat het beest in paniek naar links of rechts springt.

Een blijvertje.
DON’T SPLIT THE DOG.


Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Don't split the dog

ZUIDERLUCHT

onafhankelijk maandblad voor
Kunst en Cultuur in
Zuid-Nederland en Vlaanderen
publiceert elke maand
een recente BITS

"Don't split the dog"
2019
Luang Prabang City
LaosReacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits