Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 16-08-19

Terwijl de berichten over de protesten in Hong Kong dagelijks door al onze media breed worden uitgemeten, speelt de alsmaar uitdijende macht van grote broer China in een land als Laos totaal geen rol. Behalve dat de miljoenen demonstranten hier niet op de buis verschijnen, is men bovenal geheel niet geïnteresseerd in de (wereld)politiek. Eerst maar eens brood op de plank en een dak boven je hoofd.

Ondertussen bouwt China gestaag verder aan haar exportmogelijkheden. Dwars door het weerbarstige junglegebied van noord naar zuid wordt gewerkt aan een immense spoorlijn welke straks China gaat verbinden met Bangkok, Thailand. Om dit project te realiseren heeft China de benodigde grond in Laos gewoon opgekocht en wordt al het materiaal ingevoerd of, zoals bijvoorbeeld het beton voor de bruggenbouw, hier ter plekke door henzelf opgezette bedrijven, gedolven en gemixt. En met Chinese vrachtwagens vervoerd, met Chinese chauffeurs.

Aan alle verdere werkzaamheden, komt geen Laotiaan te pas. De werklui, die China zelf rekruteert, worden zorgvuldig binnen gesloten kampementen gehouden. Of de bevolking iets gaat merken van de betalingen voor de grond, weet niemand, maar het lijkt me in dit geval geen nadeel te zijn, een topfunctie bij “Government” te hebben.

Maar toeristen uit China, zijn meer dan welkom.


Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)Bridge Mekong River, Luang Prabang


ZUIDERLUCHT

onafhankelijk maandblad voor
Kunst en Cultuur in
Zuid-Nederland en Vlaanderen
publiceert elke maand
een recente BITS

"Spoorbrug in aanleg"
Augustus 2019
Mekong River
Luang Prabang, LaosReacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits