Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 06-09-19

Tijdens mijn verblijf in Zuidoost Azië, had ik de avonduren voor mezelf. Veel gelezen. Je kruipt als lezer in de huid van de personages die passeren, of ervaart de landen, steden en dorpjes beschreven in meegaande vertellingen. “There There”, van Tommy Orange zingt nog altijd door mijn hoofd.

Gezeten op het dakterras van mijn verblijf, zag ik nogal wat westerlingen voorbij komen. In bonte kledij met touwtjes en kralen behangen op zoek naar zichzelf tussen de alom aanwezige novice (in oranje gewaad gehulde jonge “kloosterlingen”) in de prettig toegankelijke tempels en aanpalende gebouwen waar gemediteerd en gewoond wordt.

Waar in onze Westerse maatschappij zo ongeveer alle geloofsovertuigingen en rituelen over boord zijn gegooid, wordt in het verre Oosten naarstig naar vervangende spirituele oplossingen gezocht. Hoewel het hele systeem van leven-wonen-werken in de Boeddhistische tempelordes enorm veel overeenkomsten heeft met bijvoorbeeld het katholieke kloosterinstituut Rolduc, wordt het één bewierookt en het ander verketterd.

Wellicht houdt het dwalen ons wakker.


Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Follow-upper

ZUIDERLUCHT

onafhankelijk maandblad voor
Kunst en Cultuur in
Zuid-Nederland en Vlaanderen
publiceert elke maand
een recente BITS

"The endless one"
2019
olie-wol-board
45-45 cm


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits