Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 20-09-19

Het Rijksmuseum Twenthe toont momenteel prachtig werk van Peter Zegveld, een kunstenaar die geluid en beeld laat samenvloeien tot installaties en beelden.
In Enschede zag ik een prachtige show van hem, waarbij materie en klank waren gebundeld in uitdagende sculpturen. Zijn werk heeft behalve een aanstekelijk materiaalgebruik een sterk verhalend karakter, zonder expliciet een boodschap uit te dragen.

Zo ook zijn werk “Laocoön”, vernoemd naar de Griekse beeldengroep “Laocoön en zijn zonen”, een marmeren beeldengroep uit de Oud-Griekse Beeldhouwkunst. Het verhaal achter deze sculptuur is dat de Trojaanse priester Laocoön de Trojanen wilde waarschuwen om het paard van Troje niet binnen te halen. Volgens de overlevering werden de priester en zijn zoons vervolgens gewurgd door slangen van Poseidon. Uitgebeeld wordt het moment waarop Laocoön en zijn zoons gewurgd worden door twee slangen die gestuurd zijn door Poseidon (de God van de zee en de wateren).

Zegvelds rode slang verzwelgt echter geen personen maar enkele stoelen. Alsof het beeld zijn publiek verslindt en laat verdwijnen in een kluwen zwarte kabels in het centrum. Daarbij gaat zo nu en dan een hoorbare siddering door de sculptuur en trilt de slang zichtbaar.

Hetzelfde verhaal, maar dan helemaal anders.

Rijksmuseum Twenthe: Peter ZegveldWekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Peter Zegveld

ZUIDERLUCHT

onafhankelijk maandblad voor
Kunst en Cultuur in
Zuid-Nederland en Vlaanderen
publiceert elke maand
een recente BITS

"Laocoön"
2012


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits