Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 27-09-19

Tijdens mijn lagere schooltijd zat ik tussen de jongens. Een ouderwetse jongensschool waar pas in 1974 verandering in kwam. Het was dan ook best spannend om te ervaren hoe een gemengde klas zou zijn toen ik op mijn twaalfde de brugklas van de middelbare school bezocht. Die spanning echter, was al na enkele dagen weg. Heel gewoon dus.

Toch bleef ik nog lange tijd hangen in typische “jongens- en meisjesdingen”, maar dat zal ook wel te maken hebben gehad met pubergevoelens van schaamte en bravoure.

Wat vrijer in mijn hoofd, werd ik pas tijdens en na mijn academietijd. Een beetje levenservaring doet wonderen en de wereld blijkt nog steeds veel ruimer en diverser dan ik gisteren dacht.

In mijn nieuwe werk op board, wil ik onder andere een compositie maken met kleine lapjes, wit gehaakt wol. De wolwinkel in mijn dorp wordt gerund door Lon, een brugklasgenootje. Nadat ik haar kort mijn plan heb voorgelegd, helpt ze me met een bescheiden maar vriendelijke glimlach aan het juiste garen (Scheepjes-Roma Big, 9-10 Acryl) en een mintgroene, passende haaknaald. Terwijl ik mijn beurs uit mijn broekzak haal, bekijkt ze nogmaals aandachtig de spullen op de toonbank en besluit, net voordat ik haar betaal, de mintgroene haaknaald te wisselen met een zwart exemplaar. Tevreden kijkt ze me aan; me te zien zitten met een mintgroene haaknaald, leek haar toch niet zo’n goed idee.

Een genderneutrale haaknaald, dat kan prima, voel ik haar denken.


Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
genderneutraal

ZUIDERLUCHT

onafhankelijk maandblad voor
Kunst en Cultuur in
Zuid-Nederland en Vlaanderen
publiceert elke maand
een recente BITS

Haaknaald
(genderneutraal)


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits