Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 08-07-16

Het is dinsdagavond 19.00 uur als je mijn haar met de tondeuse millimetert. Ik zit buiten in een waterig zonnetje. Er staat behoorlijk veel wind, maar ik zit beschut. Als de tondeuse ter afronding mijn nekhaar scheert, zit ik als vanouds weer in de lederen stoel bij kapper Kranen, pal tegenover de Lambertuskerk aan het Mariaplein in mijn geboortedorp Helden. Het ruikt nog altijd heerlijk naar Parfum en Aftershave in de kapsalon en naar tabak voor de glazen vitrine waar ik moet afrekenen.

Zie ik kapper Kranen; dan zie ik ook onmiddellijk zijn vrouw met haar verfijnde lippen en hoog opstaand haar. Ze lacht vriendelijk. Het zal wel onzin zijn, maar in mijn herinnering is ze zeker een halve meter langer dan haar echtgenoot.

Behalve zijn sigaret, staat ook de stropdas van de kapper me nog altijd bij. Kapper Kranen knipt met weinig woorden. De tondeuse gebruikt hij enkel voor mijn nekhaar. Met een zacht, marterhaar borsteltje veegt hij soepel de laatste losse haartjes van mijn schouders, alvorens hij met een korte zwaai het schort verwijdert. Voor we bij de toonbank zijn, heeft hij met een klaarstaande bezem de boel al schoongeveegd.

Kapper Kranen is al een hele poos overleden. Ik ben blij dat je nu zelf mijn haar doet.
Maar zo nu en dan, neemt hij het even over.

Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Over, 2016, olie-zijde-board, 51,5-48 cm

"Over"
2016
olie-zijde-board
51,5-48 cmReacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits