Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 17-01-20

Nadat de culturele rust van Luang Prabang (Laos) is ingeruild voor enkele dagen  hectisch kabaal in Hanoi (Vietnam), ben ik nu neergestreken in het noordelijke, ietwat koelere berggebied om en nabij Mai Chau. Wat een heerlijke rust.

Op dag twee onderneem ik met mijn gezelschap o.l.v. een lokale gids een dagvullende jungletocht door het ongerepte binnenland, waar we enkele lokale gehuchten doorkruisen. Hoe het mogelijk is, is me een raadsel, maar zelfs op de meest afgelegen plekken lopen mensen met smartphones rond.

De omgeving is wonderbaarlijk mooi, de temperatuur uiterst aangenaam (rond de twintig graden) en het is gelukkig droog gebleven zodat ook de geitenpaadjes langs de berghellingen nog redelijk goed te doen zijn.

Waar mogelijk zijn kleine rijstveldjes met kleidammen afgebakend en wordt buiten het rijstseizoen wat maïs, bonen en andere groenten geteeld. Waterbuffels ploegen het land en verder is alles letterlijk handwerk. Het “kringloopboeren” wordt hier met hoofdletters geschreven; alles en iedereen is vooral en voornamelijk zelfvoorzienend.

Met bewondering schiet ik links en rechts mijn camera vol. Maar overal waar ik kom, proef ik duidelijk in de lucht; ik ben hier de attractie!


Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Mai Chau

ZUIDERLUCHT

onafhankelijk maandblad voor
Kunst en Cultuur in
Zuid-Nederland en Vlaanderen
publiceert elke maand
een recente BITS

Mai Chau
Vietnam


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits