Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 20-03-20

Figuratie of herkenning van beelden maakt het voor veel mensen en stuk gemakkelijker een kunstwerk “binnen te stappen”. De kunstenaar creëert een opening of maakt je deelgenoot van zijn verhaal door gebruik te maken van ons allen bekende elementen. Dat is niets nieuws, de Egyptenaren waren echte meesters in hun beeldverhalen met hiëroglyfen, maar ook Bijbelverhalen uit de Middeleeuwen met haar onuitputtelijke symboliek sprak direct tot de verbeelding, ook al kon je geen letter lezen.

Anders wordt het als je bij het zien van al dat moois, niets voelt. Eraan voorbij gaat alsof het lucht is. Dat geldt ook voor abstracte, hedendaagse kunst. Je kunt wel op een bankje voor een Mondriaan gaan zitten, maar ergens moet toch een vlammetje gaan wakkeren. Heel, heel ver weg in een uithoek van je brein, komt iets tergend langzaam (weer) tot leven.

Mijn hoofd zit vol onuitwisbare herinneringen, maar enige logica in connecties, enig begrip voor verbindingen tussen al deze deeltjes heb ik nog niet kunnen ontwaren. Ongevraagd, soms zelfs ongepast komen de meest vreemde verbindingen uit het netwerk in mijn hoofd.

Ik zou mezelf zo graag eens van buiten naar binnen willen zien.
En voelen.


Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
olie, wol,board

ZUIDERLUCHT

onafhankelijk maandblad voor
Kunst en Cultuur in
Zuid-Nederland en Vlaanderen
publiceert elke maand
een recente BITS

"Niks voelen"
2020
olie-wol-board
40-60 cm


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits