Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 29-07-16

Dinsdag j.l bezocht ik de tentoonstelling "MIES en de erfenis van het modernisme" in Schunck (Het Glaspaleis) te Heerlen. Het gebouw zelf is natuurlijk al een erfenis in de lijn van de Duitse architect Mies van der Rohe (1886-1969) en zeer het doorlopen waard (letterlijk alles op elke etage is zichtbaar en bijna alles ook daadwerkelijk toegankelijk).

De rijk gedocumenteerde expositie biedt een enorme hoeveelheid informatie, waarbij 15 bouwprojecten uitgebreid aan bod komen op overzichtelijk in de ruimte opgestelde tafels. Aan de hand van foto's, bouwtekeningen en authentieke materialen wordt naast de oorsprong ook de restauratie mooi in beeld gebracht.

En veel tekst. Persoonlijk had ik graag wat meer maquettes gezien. Maar de ontwikkeling in bouwstijl waarbij steeds meer staalconstructies het gebouw dragen en het vele glas het geheel een prachtig transparant karakter geeft, is mooi zichtbaar gemaakt.
Zijn invloed is tot op de dag van vandaag nog overal goed zichtbaar.

Voor het pand "Bij Mooren" in Horst, dat recentelijk is opgeknapt en oorspronkelijk in de stijl van Mies van der Rohe is gebouwd, heb ik enkele jaren geleden een aantal korte gedichten geschreven. Onderstaand het gedicht "Zorro", waarbij ik me het gebouw in Horst voor de geest haalde als een stalen karkas en ik mezelf weer zag als kleine jongen in mijn zorro-pak.


Zorro

Ik was een kleine Zorro, even
apenkooien, zo mijn lust.

Liefst zou ik de ganse nacht
van boven naar beneden
slingerend de torens demoniseren
en bij het krieken van de dag
Horst op hol achter me laten
tot waar Tornado me dagen
later brengen zou.
Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)


Verseidag-fabrieksgebouwen


De Verseidag-fabrieksgebouwen in Krefeld (Duitsland) voor de restauratie.

"MIES en de erfenis van het modernisme"
Nog t/m 7 augustus 2016

www.schunck.nlReacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits