Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 22-05-20

Omdat het honderdjarige Mahlerfestival in en rond het Concertgebouw in Amsterdam door de corona-crisis niet door kon gaan, bracht NPO-radio 4 vorige week een alternatief programma ten gehore met tal van liederen, symfonieën en overige Mahler-interpretaties. Veel informatie ook over het leven van de componist/dirigent  door “Mahler-fanaat” Hans op den Boom in de 7-delige podcast “Gustav Mahler… Aangenaam” (totale duur 210 min).

Aldus heb ik me ruimschoots ondergedompeld in de wereld van deze alleskunner, al schilderend aan mijn paneeltjes op atelier. Heerlijk!
Hoewel zijn werk doordrenkt is van zwaarwegende thema’s, de zin van ons bestaan en de altijd aanwezige man met de zeis, brengt zijn liefde en bewondering voor de natuur een prachtige balans in zijn oeuvre.

We fietsen op deze zonnige zondag achter Griendtsveen dwars door de Deurnsche Peel, waar enkele weken geleden zo’n slordige 800 hectares veen en bos door een verwoestende brand geheel verkoold werden achter gelaten. Wonderbaarlijk hoe nu al de eerste gifgroene grassprieten en uitrollende varens triomfantelijk dit gitzwarte maanlandschap trotseren.

Gustav Mahler, Symfonie nr.1, Deel 1; Langsam. Schleppend. Im Anfang sehr gemächlich.
Met slechts enkele noten trekt de componist me binnen 4 minuten onweerstaanbaar het landschap in; alles wat zwart was, wordt onherroepelijk weer groen.


Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)

ZUIDERLUCHT

onafhankelijk maandblad voor
Kunst en Cultuur in
Zuid-Nederland en Vlaanderen
publiceert elke maand
een recente BITS

Deurnsche Peel
17 mei 2020


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits