Bits voorheen

mat van der heijden

Bits19-08-16

Van Cochem naar Trier en weer terug. Een prachtige tocht langs de oevers van deze meanderende rivier door imponerende wijngaarden. Mooi weer, "Weinprobes" in overvloed en verrassende overnachtingen bij "Fahrrad und Früstück". Zo ook bij de familie Bollig in Brauneberg (Mittel-Mosel) waar al generaties lang een bescheiden Weingut van zo'n 5 hectares wordt gerund. De "Weisser Burgunder Trocken èn Feinherb" zijn zeer aan te bevelen.

In het ouderlijk huis verzorgt grootmoeder Bollig (77) op verzoek nog graag een avondvullende Probe, waarbij ze zelf amper een glaasje overslaat. En 's ochtends worden we netjes naar het ontbijt in de voorkamer gedirigeerd, waar mijn oog meteen op het "eier-mutsje" valt. Zelf gebreid en behalve aandoenlijk natuurlijk vooral functioneel om het gekookte ei warm te houden.

Het is maart 2013 als ik het geheel verbouwde en juist geopende Stedelijk Museum in Amsterdam bezoek voor een overzichtstentoonstelling van Mike Kelley. Het ene media-artikel is nog lovender dan het andere over de expo en directrice Ann Goldstein laat zich voorstaan op dit uitzonderlijk project.

Van Kelley weet ik dan eigenlijk niets. De tenstoonstelling is zeer uitgebreid met nogal wat multimedia werk waar de vragen en emoties vanaf spatten. Het gevoel te worden ingenomen door een man die ernstig met zichzelf in de weer is en tegelijkertijd de luchtige gave bezit om vorm en materiaal op geheel eigen wijze krachtig in woord en gebaar te exploreren, is me tot op heden erg bij gebleven. Bijna kinderlijk zoals hij zichzelf bloot geeft en ook zijn eigen vragen en tekortkomingen in zijn werk toelaat. Pijnlijk ook.

Ik ben geen expliciet volger van deze of gene. Maar zoals de conceptuele inslag van Gerhard Richter me altijd sterk heeft meegezogen, doet het appel van Mike Kelley dat aan mijn gevoelens. De twee lichtbruin gebreide aapjes die met hun kruis aan elkaar gehecht zijn of de verhalende wandkleden; beelden die me niet meer hebben losgelaten.

Daar kan dit eier-mutsje nog wel bij.

Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Eier-muts

Gebreide eier-muts van Frau Bollig, Brauneberg, Duitsland.


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits