Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 05-03-21

Het Koninklijk Concertgebouw Orkest (Amsterdam) had voor het seizoen 1995/1996 een mooie pot vrijgemaakt om haar jaarprogramma extra aandacht te geven door een 35-tal beeldend kunstenaars een werk te laten vervaardigen bij een uit te voeren muziekstuk. Een prachtige uitdaging, maar ook een mooi lijstje kunstenaars (o.a. Rob Birza, Marlene Dumas, Reinier Lucassen, Henk Visch, Ger Lataster etc.) waar mijn naam tussen mocht staan.

Ik kreeg de Vierde symfonie van Brahms, waar ik wel even zoet mee was. Veel gelezen en geluisterd. Ik herinner me het schetsen en tellen. Het vierde deel (Passionato) is me altijd erg bijgebleven.

Ter opluistering en als dank kregen de kunstenaars (incl. persoonlijke invité) een uitnodiging voor het zondagmiddagconcert (Beethoven, Stravinsky en Prokofjew) o.l.v. Riccardo Chailly. Fantastisch hoe zelfs helemaal achter in de zaal het geluid van een enkele viool alsook een orkest in vol ornaat zo zuiver en overweldigend tot me kwam.

Maar ik herinner me ook de borrel na afloop in de pleinfoyer waar wij als kunstenaars enkele exemplaren van de brochures ontvingen en de mogelijkheid hadden elkaar te ontmoeten. Terwijl menigeen drukdoende liep te netwerken, nipte ik met mijn moeder aan een wijntje. Behalve met Leo Delfgaauw (kunstcurator) heb ik enkele woorden gewisseld met Pam Emmerik. Verder was ik gewoon ontzettend trots en blij om middels mijn bijdrage mijn moeder daar naast me te hebben.

Nog even de Vierde van Brahms. Meer specifiek het vierde deel, het Passionato.
Neem 9.42 minuten de tijd voor 32 maal 8 maten.
Een geniale herhaling van zetten, want hoewel ik duidelijk dezelfde 8 maten voorbij hoor komen (je kunt ze echt tellen!), laat ik me toch meeslepen in de passie en romantiek van de melodielijnen.

Luister, huiver maar vooral: geniet.

Brahms - Vierde Symfonie - "Passionato"Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Programmaboek Concertgebouworkest 1995-1996

ZUIDERLUCHT

onafhankelijk maandblad voor
Kunst en Cultuur in
Zuid-Nederland en Vlaanderen
publiceert elke maand
een recente BITS

Programmagids Koninklijk Concertgebouworkest 1995-1996
Donderdag 16 november 1995
Brahms - Vierde Symfonie
o.l.v. Riccardo Chailly


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits