Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 16-09-16

Nadat ik mijn werk voor de expo in Galerie Ramakers (Den Haag) had opgehangen, verbleef ik nog een etmaal bij mijn dochter Mirte, die "op kamers" zit sinds ze haar studie is begonnen. Mooie gelegenheid om de volgende dag per fiets de stad te doorkruisen.

Ben begonnen bij het Gemeentemuseum, waarbij ik steeds overrompeld wordt door het zeer aanwezige gebouw van Berlage. Prachtig, maar ik weet niet of dat een voordeel is voor een museum.
's Middags het Mauritshuis aangedaan. Na de verbouwing met de ingang in het souterrain van het gebouw, ook zo'n zeer nadrukkelijk aanwezige omgeving.
Uiteraard momenten van ontroering bij het zien van "Meisje met de parel" (Vermeer) alsook "Victory Boogie Woogie" (Mondriaan). Werken die de architectuur met gemak achter zich laten.

Maar kunst is natuurlijk geen wedstrijdje, geen armpje drukken schilderen contra architectuur. Veel meer dan dat is het de spanning die het oproept, het appl aan je gevoel.
Theagenes, de Griekse Usain Bolt, die in de Griekse mythe zojuist een sprintje gewonnen heeft en een erepalm ontvangt van Chariclea en haar hoofd op hol brengt met een handkus (Mauritshuis). Of "Kiss" van Bridget Riley, de Engelse kunstenares die vooral beroemd geworden is met haar vibrerend, abstracte werken (Gemeentemuseum).
In beide gevallen verwijst de titel naar een lieflijke en uiterst gevoelige aanraking. Maar allebei de schilders hebben ervoor gekozen het moment te nemen, net vr de aanraking. Natuurlijk; wanneer is de spanning, de hunkering en de passie het grootst?

Om het te schilderen, is het soms sterker het net niet te schilderen.

Abraham Bloemaert - Mauritshuis Den Haag
Bridget Riley - Gemeentemuseum Den Haag

Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Handkus

Abraham Bloemaert
"Theagenes ontvangt de erepalm van Chariclea"
1626
olieverf - linnen
157,2 - 157,7 cm

Kiss

Bridget Riley
"Kiss"
1961
acryl - linnen
122 - 122 cm


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits