Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 30-09-16

Als lagere schoolkinderen speelden we tijdens de warmere septemberavonden na het eten nog altijd een poosje op het grasveldje voor het huis van mijn straatvriendje Wim. Pal voor het oude nonnenklooster, dat inmiddels dienst deed als opvanghuis, waren mijn 2 broertjes, Wim en ik steevast te vinden tot het donker werd.

Een favoriet spel was het "elkaar de lucht in schieten". Gelegen op mijn rug in het gras, trok ik mijn benen helemaal op tot mijn knieŽn mijn borst raakten. Vervolgens nam iemand plaats op mijn voetzolen, om vervolgens met zoveel mogelijk kracht van me af te worden geduwd, door mijn benen snel en krachtig te strekken.

Favoriet als schietstoel voor mij was Wim; de oudste, langste en daarmee ook de meest krachtige van ons stel. Beurtelings torpedeerde hij ons met een enorme zwiep de hemel in. Elke beurt was spannend en met name het moment waarop je op het hoogste punt even "stil" bleef hangen in de lucht, gaf een enorm bevrijdend gevoel. Vrij van alles.

Vrijdag j.l. was ik in Wassenaar bij Museum Voorlinden. James Turell (1943) heeft in het Museum een permanente installatie geplaatst, getiteld "Skyspace" (2016).
Neem plaats achter de glazen schuifdeuren op de bank in de vierkante ruimte. Zie, hoor en voel. Turell brengt me moeiteloos weer helemaal daar, op het hoogste punt.

Vrij van alles wordt ik stil.
Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)

James Turell - Skyspace 2016

"Skyspace" 2016
James Turell (1943)
Museum VoorlindenReacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits