Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 21-10-16

Vrijdag j.l. was ik bij een "publiek-literaire-afscheidsavond" van Ton van Reen. Ton stond bij de hoofdingang waar iedereen persoonlijk met een handdruk werd ontvangen. Mooi gebaar.

Te midden van een op leeftijd gekomen groep vrienden en geliefden zong Paul van Loo enkele diep melangolische liederen. Het werd geen vrolijke avond, temeer daar het waarom van 50 jaar schrijverschap verholen bleef achter zwaarmoedige herinneringen en anekdotes.

Lichtpunt voor mij was Tons relaas over een gemaakte fietstocht naar de oorsprong van de Maas. Met zichtbare verbazing verhaalde hij nogmaals zijn bevindingen in Frankrijk. Alles behalve vloeiend, maar juist daardoor hernieuwd getroffen. De schrijver werd voor even weer de buizerd van zijn verhaal.
Geheel in zichzelf mijmerde hij ter afsluiting: "Eigenlijk was het net als hier, in Helden-Panningen".

Op mijn tekentafel liggen al mijn schrijfsels en aantekeningen als los zand bij elkaar. Op het moment van schrijven hangt er een compleet verhaal aan vast, maar als losse fragmenten blijft er vaak niets van over. Daarmee zijn deze op zichzelf staande frases echter niet minder bepalend voor mijn handelen. Daarom besloot ik in 2009 een aantal "stukken" te drukken. Het werden er acht.

Het gutsen van de drukletters in kleine blokjes eikenhout, het belijnen van de vellen papier, het plaatsbepalen van de afzonderlijke letters, het kleurgebruik etc. maakte dat het "los zand" plots een plek kreeg om geplaatst te worden.

Het doen was genoeg.

Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Zout hangt
"Zout hangt" (1/5)
2009
inkt-papier
50-65 cm

Tweede beelden
"Tweede beelden" (1/5)
2009
inkt-papier
50-65 cmReacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits