Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 11-11-16

Van Laurie Anderson heb ik de afgelopen weken de CD "Heart of a dog" (2015) beluisterd. Het begin is echt fantastisch; in haar droom baart Laurie haar hond Lolabelle. Maar niet nadat haar hond eerst, reeds in volwassen toestand, chirurgisch in haar baarmoeder is geplaatst. Hoewel bij de geboorte niemand vreemd reageert op het feit dat Laurie geen echt kind baart, maar een hond, voelt ze zich toch behoorlijk schuldig vanwege de voorgeschiedenis.

Vervolgens doorloopt ze met Lolabelle verschillende levensfases waarin feit en fictie verweven worden met Oosterse wijsheden, maar ook alledaagse zienswijzen op cultuur en politiek.

Er wordt, afgezien van het slotnummer "Turning time around" van Lou Reed, nergens gezongen, maar enkel gesproken tegen een wonderlijk decor van straatgeluiden en soundtracks. Haar afsluitende woorden in "A story about a story": ...and everytime you tell it, you forget it...more", laten me behoorlijk gedesoriŽnteerd achter.
Zo ook de woorden: "...the purpose of death is the release of love", in het nummer "The release of love".

Maar daarin schuilt natuurlijk ook de waarde. En de noodzaak.

Spotify: Heart of a dog - Laurie Anderson

Bij het samenstellen van een tiental recente werken op papier voor mijn website, stuitte ik op onderstaand werk uit 2015. Een werk over een werk.
Door het te maken ontstaat het, maar tegelijkertijd verandert en verdwijnt het weer.
Om het boven water te krijgen is er geen andere oplossing dan het opnieuw te maken. Ook al weet ik dat...Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Laatst heb ik een tekening gemaakt

"Laatst heb ik een tekening gemaakt"
2015
potlood-aquarel-papier
25-32,5 cmReacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits