Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 27-10-23

Kunst en context, oftewel wat moet je weten als je een beeldend kunstwerk bekijkt, hetzij in multimedia kunst, wat je ondergaat. Het is de afgelopen eeuw in toenemende mate gegaan om wat de maker er mee wil/doet. Dat het visueel aantrekkelijk, shockerend, geruststellend etc. is, draagt wellicht bij aan de acceptatie (of juist verwerping) van de toeschouwer, maar is allang geen vereiste meer.

Als de jaren verstrijken, treedt er vanzelf een schifting op, simpelweg omdat de dan heersende realiteit hetzelfde ding in een heel ander daglicht stelt. Ambacht, historie of locatie kan de oorspronkelijke opzet van de maker in een heel ander perspectief plaatsen.

De moeite die je doet om net iets meer te weten, maakt het echter wel mogelijk om ook buiten je eigen leefwereld kijken. Dat geldt zeker voor “Volga”, een video-kunstwerk van Aslan Goisum (1991) in het Odapark, nog te zien t/m 29 oktober. Zeker als je in de bijbehorende toelichting leest wat de Volga voor de kunstenaar persoonlijk betekent.

Soms zie je meer als je het weet.

In de schaduw van de tijd - ODA-Park Venray
(verlengt t/m 29 oktober)Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)

Zout
magazine

onafhankelijk maandblad voor
Kunst en Cultuur in

Zuid-Nederland en Vlaanderen
publiceert elke maand
een recente BITS

"Volga"
Russisch automerk
Vernoemd naar rivier de Wolga
West-Rusland
geproduceerd van 1955-2009


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits