Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 16-12-16

Tijdens mijn kamerverblijf in Maastricht jaren tachtig, werd ons studentenhuis opgeluisterd door enkele parkieten. Huub had twee groene dwerg-papegaaien met een fel rode hals, de namen ben ik kwijt. Als ik me niet vergis, hebben beide op een moment van onachtzaamheid de vrijheid gekozen. Want de beestjes vlogen natuurlijk regelmatig door de kamers. Vrijheid - blijheid.
Ed had een groene parkiet, Buuel, vernoemd naar de Spaanse regisseur, en ik zelf had een blauwe parkiet, genaamd Paultje. In die jaren verscheen dagelijks een korte animatiefilm van De Roze Panter op de Duitse zender, waarbij een schlemielige detective steeds net tekort schoot bij het inrekenen van De Roze Panter als deze weer eens een overval of inbraak pleegde. En de (Duitse) naam van De Roze Panter was, Paultje.
Ik kan de beginregels van de intro van de animatie nog zo opdreunen:
"Wer hat an der Uhr gedreht, ist es wirklich schon so spt...."

Maar wat heeft een blauwe parkiet nu met de roze panter te maken? Buuel met een groene en wat is vrijheid blijheid voor een vogel in de kamer van een studentenhuis? Geen idee.

Vorige week hoorde ik het verhaal van een stervende parkiet. Zo tam als het beestje was, vloog het "bijna" altijd vrij door het huis en ging bijvoorbeeld trouw op de arm van de bril ziten als de vrouw des huizes aan het strijken was. Het beestje volgde haar overal trouw en met woorden en klanken konden beide met elkaar "praten".

Op een dag leek het leven uit de vogel verdwenen, maar een adequaat bezoek aan de dierenarts leerde dat er een eitje in de eileider dwars zat, waarachter nog twee eitjes zaten te duwen. Wat gefriemel met een stokje en hups, alles opgelost. Thuisgekomen vloog het beestje weer vrolijk rond, maar 's avonds kroop het ineen in een hoekje. De vrouw nam het vogeltje in haar handen en kon het lijden niet langer aanzien. Ze sprak het beestje toe. Genoeg geweest, het leven was mooi, maar nu moest het parkietje het loslaten. En hop, daar viel het kopje opzij. Gewilig liet het gevleugelde huisgenootje het leven in de palm van haar handen.

Zoiets verzin je niet.Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Paultje en Bunuel

"Paultje" en "Buuel"


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits