Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 06-01-17

Voor een, in Galerie Het Bouwhuis (Lettele/Deventer) uit te voeren performance, bezocht ik onlangs Machteld, met wie de voordracht wordt gebracht op zondag 2 april 2017. Wij beide namen in 2008 deel aan een werkgroep die in opdracht van De Nederlandse Bibliotheek een week in UmbriŽ mocht brainstormen over een nog op te zetten "Master-studie" voor bibliothecaris. Machteld komende uit de muzikale wereld als mezzosopraan en ik uit de beeldende hoek als schilder/dichter.
Dagelijks kregen we onder begeleiding een portie zang voorgelegd, waarbij ik me zelden op mijn gemak voelde. Maar wat moet, dat moet.
Op het einde van de week, deden we een stuk van John Cage, getiteld 4'33".

Het stuk duurt exact 4 minuten en 33 seconden. Het is opgesplitst in 3 delen, waarvan ik me de afzonderlijke lengtes niet meer kan herinneren. Wel het door Machteld als dirigent aangegeven begin en einde van het stuk. En vervoilgens het applaus voor ons zelf.
Het stuk was letterlijk adembenemend! Verreweg het mooiste stuk uitgevoerd die week in UmbriŽ.

Thuisgekomen natuurlijk alles opgezocht over John Cage en onder andere gestuit op een kort maar zeer boeiend interview (2 april 1991, New York) waarbij Cage een uiteenzetting doet over "Silence". Heb je een paar minuten; luister en kijk dan zeker even naar: John Cage about Silence

Van het stuk 4'33" zijn nogal wat versies op YouTube verschenen, waaronder een heuse "dead-metal-versie" van: Dead Territory
Ook mooi deze klassieker met viool soliste: K20rch

Maar mijn eigen uitvoering onder leiding van Machteld staat onbetwist bovenaan.Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
John Cage


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits