Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 02-06-17

Het is winter 1995 als ik het Gemeentemuseum Den Haag bezoek voor een grote overzichtstentoonstelling van Piet Mondriaan. Wel eens wat gezien, maar nooit zo uitgebreid, gedetailleerd en compleet. Het meest opvallend is de zichtbare drang naar beeldend experiment boven een theoretisch onderbouwd kunstwerk.

Ik koop de catalogus en lees zijn levensloop en contacten met tijdgenoten. Armoede, oorlogen, theologie en vele manifesten met collega-kunstenaars en architecten. Allemaal dingen die zijn leven en werk sterk hebben be´nvloed.

Maar dat is niet wat ik zie. Ik zie het werk van een schilder die met kleine stukjes tape en talloze correcties zijn beeld geheel los laat komen van zijn oorsprong. Dat is al zichtbaar bij zijn eerste boom-studies, maar zal zich later steeds blijven herhalen als zijn werk de jazzmuziek en het stratenplan van New York doen herleven.

Het zijn bij Mondriaan nooit de dingen zelf. Het is altijd het beeld van, dat doet beseffen, dat zijn schilderen het plaatje overstijgt.

"De ontdekking van Mondriaan"
Gemeentemuseum Den Haag
3 juni t/m 24 septemberWekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Mondriaan

Catalogus Piet Mondriaan 1994


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits