Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 11-08-17

De dag na mijn aankomst in Luang Prabang, Laos, deed ik, na een kort bezoek aan de studio waar we de komende drie weken gaan werken, een brommer-tour door de stad. Een aanrader!

Je kunt voor een habbekrats een tuktuk nemen die je in een heerlijk tempo door de stad jaagt, maar achterop de brommer zie en hoor je toch wat meer. En je komt gewoon overal, ook waar je niet behoort te komen. Wel goed om te doen met een "local", het verkeer heeft zo zijn eigen regels.

Luang Prabang is weliswaar de tweede stad van Laos, qua omvang en drukte nog maar een provenciestadje, dat inmiddels wel goed in de gaten heeft dat haar cultuur (lees tempels etc.) een geweldige toeristische trekpleister is. Dat maakt de beleving niet minder. De oude stad is echt prachtig en alles is gemakkelijk beloopbaar in het centrum. Je moet wel een beetje met de hitte om kunnen gaan in dit regenseizoen; temperaturen van ruim dertig graden en een vochtigheidsgehalte tot 70% zijn heel normaal.


Veel backpackers, zowel uit Europa als de VS, maar toch ook behoorlijk wat toeristen op leeftijd. Er is altijd wel ergens markt (een winkelstraat bestaat niet) en waar de kraampjes net zijn opgeruimd, doen de straathonden gewillig hun werk. Daar tussendoor domineren de brommertjes het straatbeeld. Van Ka heb ik begrepen dat het behalve een vervoermiddel ook een statussymbool is. Je begint met een fiets, maar als je je een brommer kunt permitteren, stijgt je aanzien. Een auto is voor de massa een utopie.

"Watch the traffic, it's a bit different in Europe", zegt Ka nog bij het wegrijden. Geen letter van gelogen. Rechts rijden is zo ongeveer de enige standaard waar iedereen zich aan houdt. Verder beweegt men zich voort naar eigen goeddunken. Dat gaat wonderwel goed.
Zelf besluit ik het toch maar te voet te doen, de komende weken.Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)

Brommer


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits