Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 18-08-17

Na een weekje Lao-food, functioneert mijn maag nog prima, gelukkig. Gewaarschuwd voor het nogal "spicy" eten en vooral het laten staan van salades, ijsklontjes en ongeschild fruit, ben ik de week ingegaan. Niet te doen.
Het eten zit boordevol verse groenten welke niet meer dan beetgaar klaargemaakt worden. Fruit everywhere en alles geserveerd met (eetbare?) bloemen en een blaadje sla. Na twee voorzichtige dagen was ik al overstag. So far, so good.

Zaterdag jl. ben ik met Ka, zijn vrouw en kinderen en twee studenten per boot naar het geboortedorp van zijn vrouw geweest. Via een fantastische boottocht over de Mekong River de jungle in. Bepakt met dozen en manden vol fruit, groente en twee levende kippen die met hun kop piepend uit een plastic zak hun laatste uurtjes op aarde nog konden meemaken. Het dorp bleek een gehucht met een dertigtal "huisjes". En een tempel, uiteraard.

Terwijl in het familiehuis de maaltijd werd voorbereid, maakte ik met Ka een wandeling door het dorp. Slechts één slingerend pad, met soms in de achtertuin nog een tweede junglehut, voor een verre neef. Overal plastic afvalresten, verroeste dakplaten die als schutting dienst deden, maar ook prachtige natuur met enorme bomen, lianen, bloemen en vlinders. Verder een muffe, vochtige lucht vanonder het weelderig bodemgewas en adembenemende junglegeluiden; vogels, krekels en vooral veel zoemende insecten.

Onderweg nog even met de "chief" (dorpshoofd) gesproken die zijn vissersnetten aan het herstellen was voor de komende vangst in oktober. Naast chief en visser, was hij ook een beetje boer en onderhield hij "steengoed" van zijn naaste familie. Niemand hier heeft slechts 1 beroep. Men werkt naar gelang het seizoen en de omstandigheden er naar vragen.

Teruggekomen een blik in "Keuken 1" geworpen. De kippen, geheel intact afgezien van een ferme halssnede, waren al geplukt en werden zojuist boven een open vuur, waarop over enkele minuten een grote ketel soep zou worden getrokken, gevlamd, zodat ook de laatste restjes van het vederdek werden geschroeid. Van beide beesten ging nul komma niks verloren. Het bloed was netjes opgevangen in een kommetje en stond in "Keuken 2" klaar om met diverse specerijen vermalen te worden en dienst te doen als dressing voor verschillende salades.

In de hoek zag ik twee grote met kruiden gevulde vissen op een rooster liggen, welke bijeen gehouden werden met bamboe stokjes boven een hevig dampend vuurtje. De vloer stond vol kommetjes met talloze vers gesneden, gestampte en vermalen groente die, naar ik later zou merken, behoorlijk gekruid werden.

In het grootste vertrek werd een behoorlijk karpet uitgerold om daarop een drie vierkante meter groot, kleurrijk, kunststof zeil te draperen waarop alle kommen met etenswaar tegelijkertijd werden geserveerd. In kleermakerszit namen we gezamenlijk (15 personen) de maaltijd tot ons. Ieder een eigen kommetje, een vork, twee stokjes en een lepeltje voor de soep. Gegeten werd er echter vooral met blote handen. Men nam wat sticky rice, draaide daarvan een bolletje en sopte dat vervolgens in wat kruiden, groenten, dressing etc. Lepeltje soep tussendoor, stukje vis en voor de liefhebber een kippenpoot waarvan de nagels net over het randje van de soepkom staken.

Behalve de hitte in huis en mijn zakdoek voor de stoom die zo af en toe uit mijn neus leek te spuiten, een unieke en geweldige ervaring.
Heb van alles een (beetje) geprobeerd, maar mijn maag toch vooral gevuld met rijst.
Naturel, wel te verstaan.Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Keuken 1 en 2

"Keuken 1 en 2"


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits