Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 25-08-17

Het is 21 augustus 2017 als voor vele inwoners van Luang Prabang en omgeving "de" dag van het jaar begint met een prachtig zonnetje en vrijwel geen wind. De "Boatrace" kan beginnen.
In alle vroegte nestelt men zich op een gunstige plek met familie en vrienden langs beide oevers van het 1000 meter lange parcours aan de Nam Khan River die enkele honderden meters verder uitmondt in de Mekong River.

Aan de zijde van de oude stad de toeristen, notabelen, camera's (jazeker, alles live op tv) en dagjesmensen, waarbij alle toegangswegen voor verkeer hermetisch afgesloten worden. Er moet ook verdiend worden dus elke vrije vierkante meter wordt ingezet voor het verhandelen van paraplu's (tegen de zon), shirtjes, broeken en natuurlijk tientallen standjes met vaak ter plekke geroosterde bananen, kippenpoten, eendenborst of soms zelfs een complete varkenskop.
Als ik om 10.30 uur kom aanwandelen, krioelt het op de toegangswegen al van duizenden mensen, druk doende hun auto's en brommertjes (tegen betaling) te stallen bij iedereen die ook maar een paar meter oprit bij zijn huis heeft.

Aan de overzijde van de oude stad nestelen zich de vriendenclubs en families. Het is er allemaal wat primitiever, maar zeker niet minder gezellig. Het bier vloeit rijkelijk en voor menigeen is het roeien bijzaak. Kort na 14.00 uur staat een groepje dames naast me al te "karaoken", met in de ene hand een maiskolf (de microfoon dus) en in de andere hand een blik BeerLao. Lao-muziek wordt zonder problemen afgewisseld met house en dance op Laotiaanse teksten. Inderdaad een heel bijzondere dag.

Ik besluit toch weer naar de overzijde te gaan om de sfeer bij de finish te proeven en de roeiers wat beter in beeld te krijgen. Allemaal deelnemers die hun dorp, stadsdeel, vereniging etc. vertegenwoordigen met duidelijk zichtbare verschillen in aanleg en trainingsuren. Maar liefst 72 boten nemen deel aan de race. Prachtig om de eindspurt van zo dichtbij te kunnen zien; het gaat inmiddels hoorbaar ergens over!

Geen idee wie uiteindelijk gewonnen heeft. Wellicht was het toch het publiek.Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Boatrace

Boatrace op de Nam Khan River


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits