Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 01-09-17

Afgezien van de vele "tuk-tukkers" die onophoudelijk hun vervoer aanbieden, wordt ik op straat zelden of nooit aangeklampt door verkopers van allerhande prullaria. Bedelen is uit den boze; wellicht worden ze uit het straatbeeld verwijderd? Laos is nog steeds een erg armzalig land, maar eenieder die geld nodig heeft, levert een tegenprestatie door iets te verkopen, als gids te fungeren, vervoer aan te bieden of de gasten in de vele drank- en eettentjes te bedienen.

Of je maakt muziek.

Naast mijn Guesthouse zit elke avond aan het begin (of einde) van de "avondmarkt" een oude, grijze man voorovergebogen zijn liedjes te zingen, waarbij hij zichzelf begeleidt op een eigenhandig vervaardigd snaarinstrument. Sporadisch komt zijn hoofd lichtjes omhoog, zijn gezicht heb ik tot op heden niet kunnen zien.

Zijn instrument bestaat uit een vijfenzeventig centimeter lange stok, welke aan de onderzijde aan een kokosnoot, die uitgehold dienst doet als klankkast, is bevestigd. Met een strijkstok bespeeld hij één snaar, terwijl zijn linkerhand de toonhoogten doet variëren. Blind.
Zijn nasale stem, klinkt wonderwel mooi bij zijn repeterende melodieën. Navraag in het Guesthouse leert dat hij volksliedjes speelt. Soms ook wel kinderliedjes, zegt één van de obers ietwat lacherig.

Het doet wat met me.

Hij nestelt zich op de grond tussen een groot uithangbord voor allerlei dagschotels en het bijbehorende eettentje ernaast. Groen, plastic en lichtelijk vervuild bakje voor zich, met daarin steevast één biljet onder een forse steen. Zodra iemand doneert, buigt hij zo mogelijk nog dieper zonder met spelen en zingen op te houden om na het lied het bakje weer te legen tot één biljet.

Vanaf het dakterras wordt zijn avondbijdrage echter ruimhartig overstemt door toeterende scooters en het gekrakeel van de marktmenigte. Maar gezeten aan de balustrade kan ik hem nog net zien. Hoop dat zijn portie sticky rice er voor morgen ook weer in zit.Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Lao musician

Lao musician


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits