Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 22-09-17

Mijn wandelschoenen zijn elk jaar behoorlijk afgetrapt. De zool, en dan met name de hak, vertoont vooral aan de achterzijde  een zijdelings aflopend profiel. Nieuwe hakken bij de lokale schoenmaker bieden uitkomst voor een jaartje uitstel naar de speciaalzaak.

Sinds enkele jaren huist in mijn woonplaats een, naar ik schat, eind vijftiger die alle lederwaar, en dus ook mijn schoenen uitstekend herstelt. Met zijn armen geheel getatoeŽerd en zijn stijlvol naar achter golvend grijs, halflang kapsel, zie ik hem zo de wijde wereld inrijden op zijn Harley.

De "sjoester".

Halverwege de Koetsierstraat, komend vanaf de Kloosterstraat links, loopt een smalle oprit tussen twee vrijstaande huizen, naar de achterkeuken van de schoenmaker. Ik ben een jaar of tien als mijn moeder me met mijn gehavende voetbalschoenen in een plastic zak op pad stuurt. De man is doof, grijs en altijd voorover gebogen aan het werk. Er staan rijen schoenen op diverse planken aan de wand. Hij knikt met zijn hoofd naar mijn tas. Als ik mijn lichtelijk ingescheurde kicks aan hem toon, krabbelt hij wat op een papiertje, scheurt een nummerkaartje van een blokje, steekt enkele zwart besmeurde vingers omhoog en brabbelt "dachen", waaruit ik begrijp dat ik over enkele dagen mijn schoenen weer op kan halen.

Gewoon een uitstekende ambachtsman.

Niets verandert.Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Sjoester

Wandelschoenen


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits