Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 13-10-17

In mijn tweede academiejaar in Maastricht (1984) kreeg ik stilleven schilderen van Piet Vos. De impressionisten waren zijn adagium. Die losse penseelstreek, dat kleurige palet, maar vooral dat wat niet geschilderd werd, beviel me wel. Weg met allemaal die pietluttige details en versieringen; back to basics!
Ik zocht wat werk op in de Bieb en kwam al snel bij schitterende landschappen en prachtige stadsportretten. Via deze omweg kwam ik bij Toulouse-Lautrec en via zijn affiches weer bij de pianomuziek van Eric Satie.

De uitvoeringen van Reinbert de Leeuw staan op eenzame hoogte. Vooral daar, waar hij niet speelt, waar de stilte valt, waar de aansluitende noten in mijn hoofd zich al aan dienen, maar het geheel toch een andere wending neemt.
"Gossiennes No. 1 t/m 6" en "Gymnopédie No. 1,2,3", zijn mijn absolute favorieten.

Op zoek naar een tweedehands bureaustoel, zag ik onlangs bij "Allerhande" een oude piano in de etalage staan. Er woei een frisse wind over de parkeerplaats op het afgelegen industrieterrein en afgezien van het instrument, zag ik mezelf weerspeigelt in het donkere glas met prachtige wolkenpartijen achter me door het beeld schuiven.

Ontdaan van alle franje speelde Satie speciaal voor mij een stukje.

"Gnossiennes No. 1"      -     "Gymnopédie No. 1"Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
Piano

Piano in de etalge bij "Allerhande"


Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits