Bits voorheen

mat van der heijden

Bits 20-10-17

In het halfduister startte ik dinsdagochtend mijn wandeling met Laika. Een graad of twaalf, zo goed als windstil. Het is heerlijk de dag in te wandelen; eenmaal achterhaalt door het licht krijgt alles weer details. Vanzelfsprekend, maar iedere keer weer, uit het niets, is het daar.

Het licht is door vele schilders verbeeld. In september was ik in Bergen aan Zee (Noord-Holland) waar rond 1920 schrijvers en kunstenaars verbleven die behalve de expressionistische stijl, het bijzondere licht trachtte te vangen in hun werk. In mijn beleving zijn de werken van William Turner (meen me te herinneren ze voor het eerst gezien te hebben in het Rijksmuseum te Amsterdam) helemaal verweven met het licht. Het licht in beweging wel te verstaan. De cirkelvormen die Van Gogh zo prachtig met afzonderlijke penseelstreken rond zijn hemellichamen drapeerde, werden een kleine eeuw eerder bij Turner hevig getormenteerde lichtvlagen in een dreigend land- of zeezicht. En ondanks alle beweging bij beide, lijkt het beeld een moment gevangen, voor ons te kijk gezet.

Saharastof en asdeeltjes strijken het zonlicht deze dag. Op de NOS-site staat vermeld dat de kopergele kleur van de zon daar ook een gevolg van is.
Omhoog ziend kan ik probleemloos recht in de zon kijken en zie al die prachtige nuances in warme grijstinten aan me voorbij trekken.Wekelijks verschijnt een nieuwe
BITS.
Op de hoogte blijven?

Mail me

(svp je mailadres, o.v.v BITS)
De zon

De zon
13.25 uur
17-10-2017Reacties
(svp o.v.v. REACTIE BITS en je naam)
Back to Bits